Kiky, mitä se on!

Kiky-sopimus eli kilpailukykysopimus on liiaksi ylimainostettu asia paremman talouskehityksen saavuttamiseen.

Euron arvo verrattuna dollariin laski lähes samalle tasolle eli oli jo 1,03-1,04 dollariin verrattuna, kun pahimmillaan se oli lähes 1,50 verrattuna dollariin. Tällöin olimme noin 50 prosenttia kalliimpia vientimarkkinoilla dollaria maksuvälineenä käyttäviin maihin verrattuna. Tällaista hintaeroa ei millään poppakonstilla saada kilpailukykyiseksi vientimarkkinoilla. Esim. 29.9.2017 radiossa OP-ryhmän tuleva pääjohtaja otti kantaa juuri samaan asiaan. Kun nyt olemme olleet eurolla lähempänä dollarin arvoa, saatiin taas meidän perusteollisuutemme, puu- ja metsäteollisuus sekä metalliteollisuuden vientimahdollisuudet uuteen nousuun. Suomen markan aikana olimme maailmanlaajuisesti merkittävä vientimaa suhteellisesti laskettuna. Teimme kauppaa 200 eri maahan ja itsenäisyytemme vuosina Suomi oli todella pohjoismainen kadehdittu hyvinvointivaltio. Hävettäviä leipäjonoja ei ollut eikä tarvinnut pelätä liikkumista ulkona.

Jos vielä halutaan tämä kaunis ja oma kotimaamme Suomi palauttaa hyvinvointivaltioksi uuteen nousuun, meidän on otettava mallia Englannista. Siellä ymmärrettiin omaa parasta ja halutaan itsenäisyys takaisin, jolloin voi taas kansallistaa kannattavat yritykset omaan hallintaan ja käyttää punnat omien kansalaisten hyvinvointiin. Ansioton hyvinvoinnin siemen, joka valuutan ansiosta on saavutettu, on pönkittänyt Suomen perinteisen suurteollisuuden vientiä ja näin myös pk-yritykset ovat saaneet lisää tilauksia alihankintatöinä. Siihen ei hallituksen toimilla ole mitään tekemistä. Voidaan vaan todeta, että kiky-sopimuksen muut toimenpiteet työllisyyden kehittäjänä ovat olleet lillukanvarsia paremman työkehityksen edistävänä tekijänä. Meillä ei ole koskaan keskusteluissa käsitelty riittävästi asiaa, mitä EU-jäsenyys on meille merkinnyt ja mm. yhteiskunnan alasajon syistä.

Pientä liikettä on siihen suuntaan, että kansalaisten asettama paine asioiden perusteelliseen käsittelyyn kasvaa. Meidät ajettiin jopa perustuslakeja rikkoen EU:hun ja pitkälti tosiasioita peittelemällä tähän ”eurostoliittoon”, vain pienten piirien omia tarkoitusperiä ajaen ja välittämättä kansan hyvinvoinnista. Myös pk-yritysten valuuttalainoituksen vuoksi devalvaatioiden kautta konkurssiin ajetut kymmenet tuhannet perheet ja työntekijät kärsivät vielä nykyäänkin näistä ajoista. Ne eivät unohdu mielestä monien kohdalta koskaan.

Täytyy toivoa, että nykyinen euron taso dollariin verrattuna säilyisi mahdollisimman pitkään, se takaisi meille parempaa työllisyyskehitystä ja uusia yrityksiä, mikäli jäsenmaksumme EU:iin kestää siitä aiheutuvan jäsenmaksun nousun valtiolle.

Jouko Laakso
Turun varavaltuutettu (ps.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s