Vanhusten ja muiden sote-palveluiden huonon laadun syitä

Vuonna 1987 oli vallassa Harri Holkerin (kok.) hallitus. Hän pääministerinä julisti, että kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut tulee Suomessa saattaa yksityisten palveluntuottajien piiriin. Siihen aikaan Holkerin näkemys ei aiheuttanut mitään suurta ”älämölöä” eivätkä kansalaiset ymmärtäneet, mistä moinen ajatus oli pääministerin päähän tullut.

Sitten aikanaan alettiin mitä voimakkaimmin tuoda Euroopan Yhteisöä keskustelujen kohteeksi. Maastrichtin sopimustekstistä ilmeni, että kunnat ja valtio eivät saa omistaa toimintoja, joihin liittyy sote-palveluja, energia- tai puhelinyhtiöitä tai katu- ja viemärijärjestelmiä, mikäli jossain Euroopan Yhteisön alueella on näillä aloilla yksityisyrityksiä tai yhtiöitettyjä yrityksiä.

Kun sitten liityttiin EU:n jäseneksi, alkoi heti näiden alojen yhtiöittäminen ja yksityistäminen. Ylikansallisia terveysjättejä alkoi jalkautua Suomeen. Myös kotimaisia yksityisiä palveluntarjoajia tuli kuin sieniä sateella. Terveys- ja sairaanhoitoalalla pyörii miljardien eurojen bisnes ja tärkeintä sijoitusyrityksissä on voiton maksimointi, jolloin yleensä palveluja joudutaan heikentämään.

Viime aikoina on paljon uutisoitu vanhusten laitoshoidon huonosta laadusta. Nyt on tultu tosiasioiden eteen ja palveluja tarvitsevat henkilöt ovat saaneet sen jo karvaasti kokea. Jos vielä lisäksi hallituksen suunnittelema sote-uudistus saa siunauksen, niin meidän maksamamme palvelurahavirrat menevät veroparatiisiyhtiöitä rikastuttamaan ja verorahamme eivät jää hyödyttämään yhteiskuntaamme.

Suomen rautatieverkko ja junaliikenne ovat nyt vuorossa yksityistämisvaatimusten listalla. Iso-Britannia on jo käynyt nämä tiet läpi, koska he liittyivät Euroopan Yhteisöön jo vuonna 1973. He ovat käyneet läpi kovan EU-kuurin. Nyt siellä on mitta täynnä ja he ovat valmiit ottamaan takaisin itselleen päätäntävallan. He ovat huomanneet, mihin tämä kehitys johtaa. Saksa lihoo ja rikastuu ja muut valtiot sen vieressä köyhtyvät.

Muistutan vielä, että nykyisissä EU-maissa, joissa nykyään liehuu EU-lippuja, liehui toisen maailmansodan aikana hakaristilippuja, paitsi Englannissa ja Ruotsissa.

Jouko Laakso
Turun kaupunginvaltuuston varajäsen,
rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (ps.)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.