Mitä ovat arvot ja millä ne mitataan?

(Julkaistu Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmän Suoraan sanoen -liitejulkaisussa Aamuset-lehden yhteydessä 30.11.2019.)

Rakkaassa Turussamme on aika mitata arvot ja nostaa arvokeskustelu niin poliitikkojen kuin kansalaiskeskustelun piiriin.

Täällä tehdään vuosi vuoden perään uusia strategioita, suunnitelmia ja seurantakokouksia siitä, miten asiat ovat menneet. Olisi aika ottaa arvot vahvemmin mukaan: Mitä halutaan ja miksi.

Onko asukkaiden hyvinvointi sekä terveyteen, koulutukseen, asuinoloihin ja varhaiskasvatukseen liittyvät asiat saaneet kohtuullisen osan paljon kerrotusta rikkaudesta, joka maatamme on kohdannut EU:n myötä? Väitän, että näin ei ole käynyt vaan aivan päinvastoin. Turun kaupungilta vaaditaan nytkin valtavia säästötoimia, jotka koituvat vähäosaisten asukkaiden tappioksi. Esimerkiksi joukkoliikennemaksuja ja terveyskeskusmaksuja nostamalla ja päiväkotimaksujen harkinnanvaraisuudella hankaloitetaan monien elämää.

Vanhustemme määrä tulee nousemaan lähivuosina merkittävästi ja tarvitaan uusia kohtuuhintaisia palvelutaloja heistä huolehtimaan. Myös yhteistiloja, joissa voidaan tavata toisia yhteisten harrastusten parissa ja vaikkapa musiikin tai urheilun parissa, tarvitaan vanhuksille.

Turku suunnittelee ja tekee parhaillaankin kymmenien miljoonien investointeja, kuten musiikkitaloa, kaupungin puistoon omaa uutta kokous- ja muuta tilaa käsittävää rakennusta, sekä maanalaista pysäköintihallia, niin kuin toriparkki ei riittäisi. Teatterin peruskorjaus- ja laajennustyön budjetti ylittyi jo 20 miljoonalla eurolla. Toriparkkirakennelman budjetti tulee ylittymään myös miljoonilla euroilla yli laaditun tason ja kun vielä sekä Aurakadun että Eerikinkadun ynnä Kauppiaskadun remontit joudutaan maksamaan kaupungin kassasta, kaikkien loppusummaa ei tiedä kukaan. Entä raitiovaunuhanke? Se on ehkäpä jopa satojen miljoonien kustannuserä: Tarvitaan kiskot, muut katujärjestelyt, sähköjohdot, vaunut jne. Tehdyt laskelmat tuntuvat suorastaan huijaukselta ja oletetuista hyödyistä ei ole kunnollista näyttöä. Hanke hyödyttäisi vain korkeintaan 20 % turkulaisista, vaikka kaikki siitä maksaisivat.

Aina kun on kysymys ihmisistä, ovat kaupungin rahat loppu, mutta kun investoinnit ylittävät tehdyt laskelmat, niin rahat riittävät. Ihmettelyyn on syytä ryhtyä: Mitkä ovat kaupungin arvot!

Missä onkaan se investointirahaa sisältävä säkki, josta aina vain riittää rahaa edellä mainittuihin kohteisiin? Kun on kysymys elämisen kysymyksistä, ovat aina rahat loppu ja tarvitaan mittavia säästötoimia. Voitaisiinko joskus jättää tulevaisuusinvestoinnit vähemmälle ja käyttää rahat veronmaksajien hyväksi? Samassa säkissä nämä rahat kuitenkin viime kädessä ovat.

Jouko Laakso
Turun kaupunginvaltuuston varajäsen,
rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (ps.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.