Uudisrakentamisen prioriteetit kuntoon!

(Julkaistu Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmän Suoraan sanoen -liitejulkaisussa Aamuset-lehden yhteydessä 9.12.2020.)

Mikä mättää Turussa, kun melkein jokainen kaava, joka joskus on tehty ja otetaan tänään rakennuskäyttöön, on lähes poikkeuksetta uuden poikkeuspäätöksen sanelema? Ihmettelen sitä, oltiinko ennen osaamattomia vai eikö ymmärretty jotain, mitä tänään on kaavoituksen osalta tärkeää muuttaa vanhasta kaavasta. Nyt näyttää siltä, että suurimmaksi osaksi tai ainakin hyvin usein kysymys on kaupungin keskustan rakentamisesta ja talojen kerroskorkeuden lisäämisestä, välittämättä arkkitehtonisen ilmeen melko suuresta poikkeuksesta verrattuna alkuperäisen kaavan vaatimuksiin.

Nykyään on rakentajien lompakon paisuttaminen tärkeämpää kuin asumisviihtyminen tai ympäristön kauneusarvot. Vielä ihmettelen, mihin Skanssin hieno rakennussuunnittelu sekä ekologisen uuden Turun rakennushanke raukesivat. Onko niin, että keskustan täydennysrakentaminen ajoi Skanssin ohi? Olisi ollut hienoa, kun olisimme saaneet vanhan rinnalle hienon uuden ajan kaupungin, jossa olisi ollut korkeita taloja ja rivitalo- sekä omakotiasumista, viheralueita ja muita liikuntaan sopivia tuloja asukkaiden käyttöön sekä uuden ajan koulu- ja päiväkotirakennukset. Tällainen rakennusalue toisi myös kaivattuja veronmaksajia kaupunkiimme. Itäharjun uudet työmahdollisuudet sekä Kupittaan rautatieasema olisivat lähituntumassa, hyvät joukkoliikenneyhteydet uusilla sähköbusseilla ja ostoskeskus jo valmiina.

Jään kaipaamaan tämän suunnitelman uudelleen herättämistä. Se olisi esimerkki uuden ja vanhan kaupungin yhdistämisestä nykyaikaisella teknologialla. Rauhoitetaan täydennysrakentaminen ja siirrytään nykyaikaan. Kunnioitetaan vanhaa Turkua, jossa 1800-luvun lopulla tehdyt rakennukset ovat edelleen pystyssä ilman homeongelmia, kun vastaavasti 1990-luvulla rakennettuja joudutaan jo purkamaan huonon rakentamisen vuoksi. Jotain olisi muutettava kaavoituksen, ympäristön ja rakentamisen saralla.

Jouko Laakso
Turun kaupunginvaltuuston varajäsen,
rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (ps.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.