Turun konserttitalon korjaus on edullisin vaihtoehto

Turussa on elokuuhun asti käynnissä kilpailu, jolla valitaan Aninkaisten konserttitalon ja ammatti-instituutin tontin kehittämisestä vastaava rakennuttaja. Alueen asemakaavaehdotus aiotaan laatia myöhemmin yhteistyössä tontinluovutuskilpailun voittaneen tahon kanssa.

Ihmettelen, miksi me emme säilytä historiaa!

Konserttitalo valmistui 70 vuotta sitten eli vuonna 1952 ja se on Suomen ensimmäinen konserttitalo. Rakennus edustaa funktionalistista tyylisuuntaa. Konserttitalon rakentaminen toteutettiin Turun ystävyyskaupungin Göteborgin lahjoitusvaroilla.

Olen keskustellut kahden arkkitehdin kanssa konserttitalon korjaamisesta nykyistä vaatimustasoa vastaavaksi konserttipaikaksi ja mitä se tulisi maksamaan, kun huomioidaan myös viereisen Puutorin parkkipaikalta kaivettavan tunnelin rakentaminen Aninkaistenkadun alta konserttitaloon.

Minulle sanottiin, että ei ole tilaa soittajien instrumenteille. Talon alla on kyllä tilaa runsaasti, siellähän on jo pitkään ollut keilahalli, hyvää lämmintä tilaa siellä on vaikka soittopeleille. Talon takana mäen päällä piha-alue voisi vaatia vähän louhimista ja näin saataisiin näyttämötilaa lisää tarpeen mukaan. Mitä tulee akustiikkaan, niin salin seinien rei’ittämisen jälkeen sitä pidettiin jopa parhaana. Helsingin Sanomien ammattilaiskyselyssä 1980-luvulla Turun konserttitalo sai Suomen silloisista konserttisaleista eniten mainintoja hyvästä akustiikastaan. Tosin Lahden Sibeliustalon (valmistunut vuonna 2000) akustiikka on kuulemma parempi nykyään. Mutta akustiikan parantaminen nykyisessä konserttisalissa on mahdollista ja varmasti siihen löytyy keinoja. Tekniikkaa muutetaan ja uudistetaan joka päivä jossain.

Nykyisen konserttitalon korjausrakentaminen on selvästi halvempaa kuin uuden rakentaminen. Tonttikin on jo valmiiksi kaavoitettu musiikkitalon statuksella. Toivon, että historiankin takia otetaan vakavaan harkintaan korjausrakentaminen. Kuulin asiantuntijoita ja heidän kustannusarvioitaan, jotka olivat 25–35 miljoonan euron luokkaa eli noin kolmasosa uuden talon kustannuksista.

Nyt tarvitaan kokonaan uusi ajattelutapa tämän vaativan ja kauas tulevaisuuteen vaikuttavan hankkeen merkitykseen ja kustannuksiin liittyen. Turkulaiset ovat tottuneet musiikkielämyksiin nykyisessä konserttitalossa. Toivotaan, että tämä korjausidea otetaan perusteelliseen käsittelyyn.

Jouko Laakso
Turun vanhusneuvoston varapuheenjohtaja,
Turun rakennus- ja lupalautakunnan jäsen 2013–2021 (ps.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.